De monumentale Boerderij

Voorhuis rond 1900

‘De Kortenhof’ is een monumentale Gelderse T-boerderij centraal gelegen in het prachtige Betuwse landschap en aan de rand van het dorp Erichem. 
Erichem is een authentiek Betuws dorp met ongeveer 500 inwoners, gelegen vlakbij Oranjestad Buren, Glasstad Leerdam en Fruitstad Geldermalsen.

Gelderse T-boerderij
‘De Kortenhof’ bestaat sinds 1830 denkt men, al is de boerderij ook reeds op een oude kaart uit 1826 waargenomen. De gebouwen omvatten een traditioneel voor- en achterhuis (de Deel met oversteek) in de vorm van de letter T, de werktuigenberging, de oude aardappelbewaarplaats, ‘Didi’s schuur’ en het ‘Koetshuis’. In het achterhuis stonden vroeger paarden en koeien en werd hooi en stro opgeslagen op de zolderverdieping. De Kortenhof staat ook vermeld op de website monumenten.

De Kortenhof, bijgebouwen en gaarden De Kortenhof omvat de gebouwen. Bij de boerderij hoort een ‘overtuin’, die aan de overkant van de straat is gelegen, alsmede een pruimenboomgaard, ‘Gijsbertushof’ genaamd. Naast de schuren ligt een Paddenpoel. Boerderij ‘De Kortenhof’ ligt aan de rand van de bebouwde kom van Erichem. Tegenover de boerderij ligt de hervormde Sint Joris kerk en de pastorie.

Kromakker De Opstal: fotograaf Hoogteijling

‘De Kortenhof’ ziet uit over bijbehorend bouwland genaamd ‘De Opstal’. ‘De Opstal’ was voor de landbouwmechanisatie een kromakker. Kromakkers ontstonden doordat het paard met ploeg tijdig moest keren voor het einde van de akker waardoor de ploegvoren in een kromming liepen. Met de GPS van tegenwoordig lopen alle akkerrijen recht en ploegen doen we op onze boerderij vanwege duurzaam bodembeheer al jaren niet meer.